Peuterdekbed kopen, waar let je op

Tips bij het kopen van een peuterdekbed

Je wilt een heerlijk peuterdekbed kopen voor jouw kleine, maar waar let je op bij het kopen van een goed peuter dekbed? Een goede nachtrust is namelijk goud waard, zowel voor je kindje als voor jullie als ouders. Niet is fijner voor een peuter dan heerlijk onder een warm peuter dekbed kruipen met een fris ruikend peuterdekbedovertrek.

Het kopen van een peuterdekbed is lastiger dan je denkt. Dit komt omdat er vele factoren zijn waar je rekening mee dient te houden. Denk hierbij aan de afmeting peuterdekbed, de vulling van het dreumes dekbed en de verschillende warmte klassen. Ga je voor een dun zomers dekbedje of toch een peuter dekbed 4 seizoenen die gevuld is met dons? De mogelijkheden bij een peuterdekbed kopen zijn eindeloos.

We geven je daarom een aantal tips die je helpen bij het kiezen van het juiste peuter dekbed en peuterdekbedovertrek. Alsmede hoe je een peuterbed opmaakt.

Kies de juist afmeting peuterdekbed

De afmeting peuterdekbed is groter dan die van het matras. Dit geldt overigens ook voor een peuterdekbedovertrek. Dit komt doordat kinderbeddengoed een stuk over het peuterbed vallen. Een hoeslaken peuterbed heeft daarentegen wel dezelfde afmeting als het matras. Een hoeslaken moet namelijk strak om het matras peuterbed zitten, zodat je kleintje geen vervelende kreukels voelt.

Om de juiste maat peuterdekbed en peuterdekbedovertrek te kiezen dien je rekening te houden met een aantal factoren. Zo is de breedte afhankelijk van de matrasmaat. En de lengte van het dekbed voornamelijk afhankelijk van de lichaamslengte van jouw kindje.

Een peuterdekbed met een afmeting van 100×135 cm is geschikt als baby-, ledikant- of peuterdekbed. Een peuterdekbed 120×150 cm wordt doorgaans gebruikt voor een peuterbed. De afmeting peuterdekbed 120×150 wordt ook vaak een juniordekbed of peuterdekbed genoemd. En is dus geschikt voor kleinere bedden.

Kies ook een leuk gekleurd peuterdekbedovertrek 120×150 cm. Of een peuter dekbedovertrek met een grappig design erop. Bij een peuterdekbedovertrek wordt voor de stof eigenlijk altijd gekozen voor katoen. Een katoenen kinderdekbedovertrek kan je namelijk op 90 graden in de wasmachine wassen. Hygiënisch en fris.

Soorten vullingen van dekbed peuter

Bij een dekbed peuter kan je net zoals bij een volwassenen dekbed kiezen uit verschillende soorten vullingen. Als je een dekbed gaat kopen, heb je keuze uit twee soorten vullingen. Namelijk dekbedden met natuurvulling of synthetische dekbedden.

Vulling van natuurlijke afkomst betekent dat er geen kunstmatige grondstoffen gebruikt zijn, maar vezels van dieren of planten. Synthetische dekbed vulling bestaat uit vezels die gemaakt zijn van kunstmatige grondstoffen. Houd bij de keuze van het juiste kinderdekbed ook rekening met de omstandigheden in de peuterkamer. Zoals de kamertemperatuur en het seizoen.

Synthetisch dekbed peuter

Synthetische vezels zijn beter bestand tegen slijtage en hebben een groot gebruiksgemak. Bovendien is synthetische vulling anti bacterieel en anti allergisch. Dit is ook de reden waarom de meeste ouders voor synthetische vulling kiezen bij het kopen van een dekbed peuter. Tevens zijn er synthetische dekbedden met vullingen die zover doorontwikkeld zijn, dat ze de eigenschappen van een natuurlijke vulling benaderen.

Een synthetisch peuterdekbed kan je ook wassen in de wasmachine en is snel droog. Zelfs geschikt voor de droger. Er is veel kwaliteitsverschil tussen synthetische dekbedden. Dit verschil bij een peuterdekbed wordt veroorzaakt door welke vezel precies is gebruikt. En welke eigenschappen deze hebben. Over het algemeen kan je bij een synthetisch peuterbed dekbed stellen dat de prijs de kwaliteit redelijk weergeeft.

Natuurvulling peuter dekbed

Een peuter dekbed met natuurvulling kan zijn met dons, katoen, wol of zijde. Een peuterdekbed katoen is huidvriendelijk, sterk en goed vocht regulerend. Katoen is geschikt voor peuters die het snel warm hebben en van een stevig dekbed houden. Een peuterdekbed katoen is ook goed wasbaar, alleen de droogtijd is wat langer.

Wol als vulling voor een dekbed peuter is minder geschikt, aangezien het niet wasbaar is. Daarentegen is wol wel zeer veerkrachtig, duurzaam, ventilerend en isolerend zonder dat het broeierig aanvoelt. Zijde vulling wordt vaak gebruikt als zomer peuterdekbed. Dons is licht, luchtig en heeft uitstekende thermische eigenschappen. Let wel op bij een donzen peuterdekbed, want het kan een allergische reactie opwekken.

Peuter dekbed 4 seizoenen

Van beide soorten vullingen is een peuter dekbed 4 seizoenen verkrijgbaar. Met een 4 seizoenen dekbed peuter ben je het hele jaar voorzien van het juiste dekbed. Dit type bestaat namelijk uit twee delen. Een dunner gevuld zomerdekbed en een dikker gevuld herfst of lente dekbed. In de winter kan je de twee delen het peuter dekbed 4 seizoenen aan elkaar bevestigen middels knopen of drukknoppen. En dan heb je een heerlijk warm winter dekbed. Vergeet bij een peuterdekbed kopen niet een peuterdekbedovertrek aan te schaffen.

Hoe maak je een peuterbed op?

Wanneer jouw kleintje groot genoeg is gaan ze in een peuterbed slapen. Meestal is dit vanaf een leeftijd van 2 of 2,5 jaar. Voor een peuterbed opmaken heb je de volgende spullen nodig:

  • Een stevig en goed matras peuterbed.
  • Matrasbeschermer, molton of molton onderlegger
  • Hoeslaken peuterbed
  • Peuterdekbed
  • Peuterdekbedovertrek

Een peuterbed opmaken doe je altijd ‘verkort’. Dat wil zetten dat je peuter met zijn/haar voetjes bijna tegen het voeteneinde aan moet liggen om veilig te kunnen slapen. Op deze manier kan je kindje niet naar beneden en dus niet onder het peuterdekbed schuiven. Het hoofdje ligt dus niet bij het hoofdeinde, maar ergens halverwege het bedje. Uiteraard afhankelijk van hoe lang jouw kindje is. Het peuterdekbedovertrek komt ongeveer tot de schoudertjes.

Peuterbed opmaken in vijf stappen

  1. Trek de molton om het matras. Of leg de molton onderlegger op het matras peuterbed.
  2. Vervolgens trek je het hoeslaken om het matras met de molton. Zorg ervoor dat het hoeslaken peuterbed strak en glad ligt. Het matras mag niet opkrullen bij de hoeken.
  3. Leg bij het hoofdje van de baby een hydrofiele doek. Handig voor als je peuter tijdens het slapen heeft gekwijld of gespuugd, dan hoef je niet gelijk het hele peuterbed te verwisselen. Het doekje verschoon je iedere dag.
  4. Doe een peuterdekbedovertrek om het dekbed heen. Zorg hierbij ervoor dat de maten overeenkomen. Een peuterdekbedovertrek 120×150 cm past bij een even groot peuterdekbed.
  5. Maak het bedje verkort op, vanaf het voeteneinde gerekend. Als het peuter beddengoed te groot is en je veel over hebt, dan vouw je dit bij het voeteneind en aan de zijkanten onder het matras. Het beddengoed moet goed strak zitten.

Als laatste tip bij het kopen van een peuterdekbed geven we mee dat het handig is om altijd twee setjes peuter beddengoed te kopen. Mocht er een ‘ongelukje’ gebeuren tijdens het slapen, dan heb je altijd een schoon setje klaar liggen.