Peuterbed kopen: complete gids met stappenplan

Je wilt een peuterbed kopen: waar moet je op letten en wat is er belangrijk? Als je dit voor de eerste keer koopt snappen we dat er veel op je af komt. En heb je het al een keer gedaan, maar wil je gewoon weer even weten welke tips er zijn? Die delen we met je.

Sterker nog, we zetten een handig stappenplan voor je op een rij. Zo koop je een bed voor jouw peuter én zorg je er samen voor dat je kleine daar blij van wordt. Om lekkerder te slapen, zodat ook jij meer rust ervaart. Dat is dus win-win, gewoon door aan de hand van de tips een bed te kiezen waar jouw peuter heerlijk in zal slapen. En misschien zelfs graag naartoe zal gaan, waardoor de bed- en slaaproutine als vanzelf een beetje makkelijker wordt.

Wat staat er in deze gids?

  1. Wat is een peuterbed?
  2. Wanneer koop je een peuterbed?
  3. Waar moet je op letten? Handig stappenplan.
  4. Hoe laat je jouw kind aan het bed wennen?
  5. Wat komt er na het peuterbed?

Wat is een peuterbed?

We beginnen bij het begin: wat is een peuterbed? Het is een bed voor je peuter, tussen het ledikant en het eenpersoonsbed in. Je peuter is te groot voor het ledikant, maar te klein voor een eenpersoonsbed zoals je daar zelf in zou liggen.

De gemiddelde maat voor een bed voor peuters is 140 x 70 centimeter. Daarmee is het bedje een stuk groter dan een ledikant. Aan de andere kant is het nog niet het bed waar je zelf in zou kunnen slapen. Bovendien zitten er vaak nog spijlen aan de zijkant, zoals je die kent van een ledikant.

Daarnaast kan het peuterbed een ‘uitvalhekje’ hebben. Dat voorkomt valpartijen, bijvoorbeeld als je kleine ligt te draaien tijdens het slapen.

Tip: soms spreken winkels van een ‘juniorbed’ in plaats van een peuterbed. Dat bed is 140 of 150 x 70 centimeter groot. De zijkanten zijn wat hoger en er kan sprake zijn van een uitvalhekje. Het gaat in principe dus om hetzelfde soort bed.

Voordelen van een peuterbed

Het peuterbed biedt een aantal fijne voordelen, als overgangsfase van een ledikant naar een eenpersoonsbed:

  • Geruststellende spijlen
    Jouw kleintje is de spijlen van het ledikant gewend. Dus wordt hij of zij ’s nachts een keer wakker? De spijlen die door de net-geopende slaperige ogen zichtbaar worden ogen heel geruststellend. Ze zien er precies zo uit als bij het ledikant, als bewijs dat er niets aan de hand is en je kleine lekker door kan slapen.
  • Kleiner dan een eenpersoonsbed
    Voor jou is het belangrijkste voordeel dat je nog niet meteen een volledig eenpersoonsbed in de kamer hoeft neer te zetten. Ten opzichte van de 200 x 90 centimeter voor een volwassenen-bed bespaar je maar liefst 46% ruimte. Dat betekent dat je maar bijna de helft van de ruimte nodig hebt om dit overgangsbed neer te zetten.
  • Lagere instap
    Het bed speciaal voor peuters heeft een lagere instap. Dat betekent dat jouw hummeltje van 2 of 3 jaar oud er gewoon zelf in kan klimmen. En ook weer veilig uit kan komen, bijvoorbeeld met een beetje van jouw hulp.
  • Extra veilig met uitvalhekjes
    Ten slotte zorgt het bed ervoor dat je kleine er niet zomaar uit kan vallen. De uitvalhekjes maken het risico op vallen een stuk kleiner. Een poortje zorgt er daarnaast voor dat je kleine er ’s morgens wel gewoon zelf uit kan komen. Dat stimuleert de motoriek en zelfstandigheid.

Verschil met een kinderbed

Misschien twijfel je over een peuterbed en een kinderbed. En is dat niet gewoon hetzelfde?

De twee bedden lijken inderdaad sterk op elkaar. Toch is een kinderbed bijvoorbeeld groter, omdat dit de afmetingen heeft van een eenpersoonsbed voor volwassenen (200 x 90 centimeter). Het peuterbed is met 140 x 70 centimeter een stuk kleiner (dit scheelt 46%).

Bovendien heeft het bed voor peuters extra voorzieningen, zoals spijlen aan de zijkant en uitvalhekjes. Dat voorkomt dat je kleine er zomaar uit kan vallen, bijvoorbeeld tijdens het draaien in de slaap.

Tip: het bed voor peuters is er bovendien in meerdere afmetingen. Je kunt denken aan 140 x 70, 150 x 70 en 160 x 70. En wil je voorkomen dat je kleine er snel uitgroeit? Er is zelfs een meegroeibed beschikbaar.

Wanneer koop je een peuterbed?

Of je kleine toe is aan een bed speciaal voor peuters hangt helemaal af van zijn of haar ontwikkeling. Sommigen zijn er bijvoorbeeld bij 2 jaar al aan toe, terwijl anderen tot 3 jaar lekker slapen in een ledikant. Houd de ontwikkeling dus goed in de gaten, bijvoorbeeld aan de hand van de onderstaande tips. Op die manier ontdek je het moment waarop jouw peuter meer heeft aan een peuterbed om in te slapen.

Dus begint je kleine uit bed te klimmen of gaat slapen niet meer zo lekker als een tijdje terug? Het zijn duidelijke signalen dat het een goed idee is om na te denken over een ander bed. Wij zetten de signalen en tips voor je op een rij:

  • Je kindje slaapt niet meer door
  • Je kleine klimt uit bed
  • Ineens wil je kindje niet meer slapen

1. Je kindje slaapt niet meer door

Het belangrijkste signaal is misschien wel dat je kindje niet meer (zo goed) doorslaap. Dus waren jullie gewend dat je hier eigenlijk geen omkijken naar had, maar is dit de laatste tijd veranderd? Het is heel goed mogelijk dat je kleine het ledikant ontgroeit is. Of dat er een ander bed moet komen om weer voldoende ruimte te bieden. Een peuterbed is dan een goede keuze.

Het ledikant is al een stuk groter dan het wiegje waar pasgeborenen in slapen. Toch biedt het ledikant ook niet alle ruimte die peuters en kinderen die groter worden nodig hebben om lekker te kunnen slapen. Zelfs als je kleine er op zich nog goed in past wordt het misschien tijd om verder te kijken.

Je merkt het aan kleine kinderen die wakker worden tijdens de nacht. Jij ervaart weer de gebroken nachten, zoals je die nog kent van de babytijd. Het is lastig om vast te stellen waar het precies aan ligt, als je kindje eerst lekker doorsliep en jij dus ook een betere nachtrust had. Misschien is er verder niets veranderd, en gaat het eten en spelen hartstikke goed. Het kan dan komen door het bedje dat je hebt staan. Een ledikant wordt na verloop van tijd gewoon te klein.

Tip: zoek eerst uit of je kindje zich misschien niet lekker voelt of zelfs ziek is. Of probeer vast te stellen of je kleine angstig is of last heeft van enge dromen. En is dat niet het geval? Dan ligt het misschien aan het ledikant.

Een peuterbed is dan een beter idee. Je zal merken dat jouw kindje weer een stuk beter zal slapen, waardoor jij er niet iedere nacht meer uit hoeft om hem of haar gerust te stellen. Een peuterbed is op die manier ook een heel fijne investering in jouw nachtrust.

2. Je kleine klimt uit bed

Je zal merken dat kleine kinderen enorme acrobaten kunnen zijn. En sterker nog, dat zúllen ze vroeg of laat zijn. Ze beginnen te klimmen en kennen nog helemaal geen angst. Natuurlijk zijn ze veerkrachtig en zo buigzaam als elastiek, maar het is toch even spannend als je ziet waar je kleine allemaal toe in staat is.

Zelfs als je maar even niet oplet kunnen er makkelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Je kindje zal zelfs de laagste positie van het ledikant gebruiken om eruit te klimmen. De spijlen komen dan heel handig van pas, waardoor je ze eigenlijk ieder moment in de gaten zou moeten houden.

Ze komen makkelijker over de rand dan jij je kunt voorstellen. Dus zorg ervoor dat je op tijd kiest voor een peuterbed met een hek van spijlen. Die zijn een stuk hoger, waardoor het lastiger is om eruit te klimmen. En met de valhekjes zorg je ervoor dat dit ook niet per ongeluk kan gebeuren.

3. Ineens wil je kindje niet meer slapen

Ten slotte kun je merken dat jouw kindje ineens niet meer wilt slapen. Dus ging hij of zij altijd graag naar bed en was er eigenlijk geen sprake van een discussie? Na een tijdje zal het ledikant niet meer voldoende zijn. Het is niet leuk meer om naar bed te gaan, dus daar moet je iets aan doen.

Maak de stap van een ledikant naar een peuterbed. Dat doe je bij een leeftijd van 2 jaar, 2,5 jaar of bijvoorbeeld bij 3 jaar. Het precieze moment wanneer dat verstandig is kan een beetje verschillen. Daarom is het soms lastig om de ideale leeftijd aan te geven. In plaats daarvan kun je beter kijken naar het gedrag van je kleine. Dus wil je kindje eigenlijk niet meer naar bed? Met een nieuw bed voor peuters zorg je ervoor dat dit weer nieuwe aantrekkingskracht krijgt. Waardoor het voor jou makkelijker wordt om je kleine lekker naar bed te brengen.

En kies je voor een peuterbed? Afhankelijk van de afmetingen en het type bed dat je kiest kan je kleine daar tot ongeveer 7 of 8 jaar in slapen. Het hoeft dus bepaald geen bed te zijn voor een paar jaar. Pas rond die leeftijd stap je over op een kinderbed, en nog veel later komt er een eenpersoonsbed zoals je daar ook zelf in zou slapen.

Waar moet je op letten? Handig stappenplan

Stel dat je zover bent om een peuterbed te kopen: hoe pak je dat dan aan? Met een stappenplan zorg je ervoor dat je goed weet wat er belangrijk is. En minstens zo interessant, waar je eerst naar kijkt om in de vroege fase niets over het hoofd te zien.

Misschien gaat het om je eerste kindje, en heb je dus niet eerder een bed voor peuters gekocht. Of is het alweer even geleden, en ben je benieuwd waarop je ook alweer allemaal moest letten. Wij leggen je dat uit, om zeker te weten dat je een goede keuze maakt.

Met dit stappenplan om een peuterbed te kopen weet je zeker dat je niets dat belangrijk is over het hoofd ziet:

  1. Kies de juiste hoogte
  2. Let op valbescherming
  3. Neem afscheid van de slaapzak
  4. Gebruik een matrasbeschermer
  5. Kies het juiste matras

1. Kies de juiste hoogte

Begin met de juiste hoogte van het peuterbed. En ondanks dat je misschien graag zou kiezen voor meer hoogte is dat waarschijnlijk niet zo verstandig. Met zeer hoge spijlen op een hoog bed zou je kunnen voorkomen dat ze eruit klimmen. Tenminste, dat is hoe een deel van de ouders daar naar kijkt. De kinderen moeten over flinke spijlen heen én schrikken van de hoogte die ze dan bereiken, toch?

Helaas is niets minder waar. Kinderen kunnen nog niet inschatten hoe gevaarlijk een bepaalde hoogte is. Ze stappen zonder angst uit bed. En sterker nog, ze klimmen over de spijlen heen om eruit te gaan. Ook als dat extra hoog is. Dat betekent dat je het juist beter in de lagere bedden voor peuters kunt zoeken.

Dus probeer het peuterbed liever wat lager te kiezen. Zo zorg je ervoor dat jouw avonturier in ieder geval minder valgevaar zal lopen. Je peuter van 2 of 3 jaar kan makkelijk zelf in bed stappen. En er ook uit komen natuurlijk, dat is iets waar je rekening mee moet houden. De praktijk leert echter dat ze er uiteindelijk altijd uit komen, ook als je juist een hoger bed zou kiezen.

2. Let op valbescherming

Het is in plaats daarvan dus veel verstandiger om goed te kijken naar de valbescherming die je kunt aanbrengen:

  • Spijlen bij het bed
    Met een set spijlen zorg je ervoor dat jouw kleine er in ieder geval niet zomaar uit kan rollen. Eruit klimmen kan nog steeds, maar je voorkomt dat rollen in de slaap leidt tot een lelijke valpartij. Zo zorg je voor een belangrijke mate van bescherming. Bovendien zijn de spijlen herkenbaar voor kinderen, omdat ze die ook hebben gehad in het ledikant.
  • Valhekjes voor peuterbedden
    Gebruik daarnaast een model met valhekjes. Die voorkomen dat kinderen er makkelijk uit kunnen vallen. Wel is er vaak sprake van een doorgang om er zelf uit te stappen. Dat bevordert de motoriek en zelfstandigheid van je kleine.

Verder kun je natuurlijk zorgen voor een zachte ondergrond. Dus valt je kleine toch een keer uit bed? Zorg er dan met kussens en bijvoorbeeld een dikke deken voor dat dit niet pijnlijk is. Of gebruik een extra matras op de grond. Het is een kleine moeite die niemand in de weg ligt. Ondertussen voorkom je dat de kinderen zich lelijk bezeren of bang worden voor het bedje waarin ze slapen.

3. Neem afscheid van de slaapzak

Zodra kinderen gaan slapen in een peuterbed is het ook meteen tijd om afscheid te nemen van de slaapzak of de trappelzak. In het ledikant was dat nog een goede keuze, maar dit houdt op als je een maatje groter gaat.

Je kindje kan in de slaapzak namelijk niet zomaar gaan staan en een stap zetten. Dat ken je misschien zelf nog wel uit je jeugd. Het is haast ondoenlijk om hierin te lopen en te klimmen. En je zou je kindje kunnen leren dat hij of zij vooral moet blijven liggen. Maar uit de praktijk weet je waarschijnlijk al dat dit op deze leeftijd helemaal geen zin heeft.

Neem dus afscheid van de slaapzak die je gebruikt. Zorg in plaats daarvan voor het eerste dekbed bij het peuterbed. Natuurlijk kun je die samen met je kleine jongen of meisje uitzoeken. Zo zorg je ervoor dat het een mooie keuze wordt, waar je kleine graag mee zal slapen.

4. Gebruik een matrasbeschermer

Je peuter van 2 of 3 jaar oud is waarschijnlijk nog niet (helemaal) zindelijk. En gaat het overdag al best goed? ’s Nachts zal er vast nog een keer een ongelukje gebeuren. Dat is helemaal niet erg, maar wel vervelend als je een nieuw peuterbed koopt.

Investeer daarom in een goede matrasbeschermer. Daarmee voorkom je dat het matras meteen helemaal nat en vies wordt als je kleine toch een keer in bed plast. Een vocht-afstotende beschermer voor het matras houdt dit netjes en vlekvrij.

Let op: de matrasbeschermer is een peuterbed is bedoeld voor peuters. Gebruik deze dus niet voor pasgeboren baby’s. In dat geval heb je een ademende matrasbeschermer nodig, in plaats van een exemplaar dat vocht afstoot.

Uiteraard zijn er matrasbeschermers die heerlijk comfortabel liggen. Dat betekent dat het jouw kleintje aan niets zal ontbreken om lekker te kunnen slapen. Daar heb jij ook plezier van, zowel dankzij de betere nachtrust als door het matras netjes te houden en die niet al na een jaar te hoeven vervangen.

5. Kies het juiste matras

Ten slotte is het belangrijk om een fijn matras te kopen. De kans dat je een peuterbed met daarin al het matras vindt is erg klein. In de meeste gevallen koop je alleen het bed, dus moet je zelf op zoek naar een matras dat je daarin kunt gebruiken.

Zodra het ledikant voor jouw kleintje niet meer geschikt is zal je daar dus een nieuw matras voor moeten zoeken. Zorg er in eerste instantie voor dat dit dezelfde maat heeft als het bedje. Het gaat bijvoorbeeld om 140 x 70 of 150 x 80 centimeter. Zo weet je zeker dat het matras goed aansluit op het bed, waardoor er geen sprake is van kieren of naden.

Net als bij volwassenen heb je de keuze uit meerdere materialen. In de meeste gevallen is een koudschuim matras een goede keuze. Dit is een matras met fijne vering, terwijl het koudschuim voorkomt dat je kindje het te warm krijgt. Een bijkomend voordeel van dit materiaal is dat het veel vocht absorbeert. Tegelijkertijd is de luchtcirculatie erg goed, om voldoende te ventileren en het in bed niet te warm te maken.

Extra tips voor het beste peuterbed

Als je voor het eerst een peuterbed bestelt kan het best lastig zijn om daar de juiste keuze voor te maken. Daarom delen we nog een paar extra tips die je kunt gebruiken:

  • Koop er een kussen bij
    Koop er ook meteen een kussen bij. Jouw kindje heeft daar misschien nog geen gebruik van gemaakt. Het wordt de eerste keer, bij de overstap van een ledikant naar een eigen bedje. Met een kussen zorg je ervoor dat je kleine daar goed op slaapt. En dat het lukt om hier alvast aan te wennen, omdat dit in de grotere bedden natuurlijk steeds normaler wordt. Kies een voldoende stevig kussen, om te voorkomen dat het hoofdje er te diep in wegzakt.
  • Maak de slaapkamer veilig
    Het is heel belangrijk om de slaapkamer veilig te maken. Zodra je een peuterbed gaat kopen mag je er alvast rekening mee houden dat je peuter uit bed gaat klimmen. Misschien is dat nu nog niet geval. Toch zal het niet lang meer duren, dus zorg ervoor dat je de slaapkamer daarop alvast voorbereidt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kleine niet te hard uit bed valt, met een deken of dun matras op de vloer. En voorkom dat er gevaarlijke spullen in de slaapkamer staan die om kunnen vallen. Op die manier weet je zeker dat jouw kleintje in de slaapkamer niet in de problemen komt, bijvoorbeeld bij het medicijnkastje. En breng ook het washok alvast naar boven.
  • Gebruik een lade voor opbergruimte
    Zodra je een peuterbed gaat kopen krijg je er meer spullen bij, al biedt het ook de kans om meer opbergruimte toe te voegen. Dat doe je bijvoorbeeld met een lade onder het bed. Die zorgt er namelijk voor dat je bijvoorbeeld de bedspullen of zelfs een extra matras op kunt bergen. En liggen er andere spullen, die voorheen precies naast het ledikant pasten? Geen zorgen, door de ruimte onder het bed te benutten gaat er eigenlijk niets verloren. En heb je alvast rekening gehouden met een groter eenpersoonsbed? Dan houd je misschien nog wel meer ruimte over. Plaats dan bijvoorbeeld een (lage) kast naast het bedje. Doe dat liever niet te hoog, omdat je kleine daar dan vanuit het peuterbed op zou kunnen klimmen.

Hoe laat je jouw kind aan het bed wennen?

Het is verder belangrijk om je kleine alvast te laten wennen aan het peuterbed. Zorg ervoor dat je dit samen uit gaan zoeken en bespreek het bijvoorbeeld regelmatig. Of sterker nog, zet het bed alvast neer als het ledikant eigenlijk nog heel goed geschikt is.

Je kunt de overstap op die manier wat minder plotseling maken. Dat is belangrijk, omdat je peuter even tijd nodig heeft om eraan te kunnen wennen. Houd er bovendien rekening mee dat gevoelige kinderen daar wat meer tijd voor nodig hebben. Net als bij ons moeten ze even wennen aan iets dat nieuw is. Haal het oude ledikant dus niet zomaar weg, maar zorg voor een meer soepele overgang:

  • Kies samen het peuterbed uit
    Het is bijvoorbeeld een goed idee om het peuterbed samen uit te gaan zoeken. En natuurlijk bepaal je uiteindelijk zelf welk bedje het wordt. Toch kun je alvast een selectie maken of kijken naar de kleuren en varianten die er beschikbaar zijn. Dus ga een keer naar de winkel en leg je kleine alvast uit over het idee van een nieuw bed.
    En wil je het bedje zelf kopen, maar toch iets samen doen? Het is net zo leuk om samen te kijken naar de dekbedovertrekken die er beschikbaar zijn. En bijvoorbeeld naar de hoes van een kussen of een nieuwe knuffel die je daarvoor uit kunt zoeken. Zo wordt het toch een leuk moment, ondanks dat je zelf uiteindelijk natuurlijk de touwtjes in handen houdt.
  • Zet het alvast naast het ledikant
    Misschien is het zelfs een goed idee om het peuterbed alvast te kopen, ook als je kleine er eigenlijk net te jong voor is. Zet het gewoon naast het ledikant. En laat zien dat dit het nieuwe bed gaat worden, als je jongen of meisje nog een beetje groter is. Op die manier wordt het een uitdaging en een mooie stap. Je gebruikt de eerdere periode om alvast te wennen, zonder dat er een verplichting is om daarin te gaan slapen. Je kunt je kleine zelfs een keer belonen om er alvast een keer in te slapen. Of in te laten proefslapen, waarmee de overstap straks een stuk makkelijker zal worden.
  • Begin met het middagslaapje
    En wil je het helemaal voorzichtig aanpakken? Voor een soepele overstap van een ledikant naar een peuterbed kun je ze eerst naast elkaar gebruiken. Laat je kleine ’s nachts bijvoorbeeld nog gewoon lekker in het ledikant liggen. Dat is heel vertrouwd, om je daarover niet druk te maken. En gebruik bijvoorbeeld het middagslaapje om alvast te wennen aan het nieuwe bed. Dat is de eerste keer misschien nog even lastig, maar zal daarna wel wennen. Zo maak je de stap weer een beetje makkelijker, om te voorkomen dat je peuter alsnog juist minder goed zal slapen.

En sommigen zullen er juist enorm naar uitkijken om het nieuwe bed in te duiken. Dat hoef je alleen maar te faciliteren. Met een peuterbed met spijlen en een valhekje voorkom je namelijk dat je kindje te klein is en er zomaar uit zou kunnen vallen.

Wat komt er na het peuterbed?

En wil je het slapen van je kleine alvast verder doorplannen, om zeker te weten dat je met het peuterbed een goede keuze maakt? Wij snappen dat je er niet op zit te wachten om een jaar later opnieuw een ander bed uit te gaan zoeken.

Daarvoor hebben we goed nieuws, dat is namelijk helemaal niet nodig. Ondanks de naam van het bed kun je daar misschien wel een aantal jaren langer gebruik van maken. Dus gaat het je om een bed dat mee kan tot bijvoorbeeld 7 of 8 jaar? Kies het bed wat groter in 150 x 80 centimeter. Of kies voor een bedje dat met je kleine mee kan groeien.

In de beide gevallen zorg je ervoor dat jouw peuter heerlijk zal slapen. En dat je vervolgens de mogelijkheid hebt om het bedje af te stemmen op de groei van jouw kleine. Dit voorkomt dat je nieuwe bedden blijft kopen. En dat je jouw kindje daar steeds aan moet laten wennen, waardoor het slapen misschien lastiger wordt.

Volgende stap: kleuterbed of eenpersoonsbed

Als je kiest voor een peuterbed kun je natuurlijk ook alvast vooruit kijken naar de volgende stap. Stel dat je voor iedere fase een ander bed koopt, dan ziet het er als volgt uit:

  • Wiegje
  • Ledikant
  • Peuterbed
  • Kleuterbed
  • Eenpersoonsbed

Je zal merken dat het ledikant na verloop van tijd te klein wordt voor je peuter. Het is dan een goed idee om een peuterbed te kopen. Het kleuterbed is iets groter dan dat voor je peuter. Het verschil is niet zo groot als ten opzichte van een ledikant.

Dat betekent in de praktijk dat je de mogelijkheid hebt om het peuterbed te gebruiken voor zowel jouw peuter als de fase van kleuter. Sterker nog, de bedden die meegroeien of van zichzelf wat groter zijn kun je gebruiken tot ongeveer 7 of 8 jaar. Vanaf dat moment kan je kindje waarschijnlijk slapen in een eenpersoonsbed. Op die manier gebruik je het peuterbed dus een aantal jaren langer, waardoor het een waardevolle investering is.

Slapen in een groot bed

Het slapen in een groot bed is nog wat te vroeg als je kindje 2 of 3 jaar oud is. Je zal merken dat het bed te weinig bescherming biedt, bijvoorbeeld om eruit te rollen. Als volwassene kun je dat goed voorkomen, of word je bijvoorbeeld wakker als je te dicht bij de rand komt. Dat geldt helaas nog niet voor je kindje.

Bovendien zou de stap vanuit een ledikant naar een eenpersoonsbed te groot zijn. Het bed is heel veel groter, waardoor dat een beetje spannend aan kan voelen. Misschien heb je jouw kleine weleens tussen jullie in liggen in een tweepersoonsbed. Dat is een heel andere ervaring dan helemaal alleen in een bed dat net zo lang is. Zorg daarom voor een tussenstap met een peuterbed of eventueel een kleuterbed. Dat past veel beter bij jouw kindje, en zelfs die overstap heeft met onze tips wat extra aandacht nodig.