Houten Peuterbed: Waarom zou je ervoor kiezen?

Peuterbed hout uitkiezen

Een peuterbed hout is een uitstekende keuze wanneer je overstapt van ledikant naar peuterbed. Allereerst omdat een hout peuterbed stevig, robuust en veilig is. Als ook overal bij past voor de aankleding van de kinderkamer. Je wilt natuurlijk dat de overgang naar een groter bed zo soepel mogelijk verloopt. Daarom kies je voor een comfortabel houten peuterbed.

Peuterbedden van hout zijn in diverse modellen verkrijgbaar. Denk aan een peuterbed huisje of een peuterbed auto hout. We leggen je uit vanaf wanneer peuterbed verstandig is en waarom een houten peuterbed een goede keuze is.

Wanneer naar peuterbed overstappen?

De grote vraag voor veel ouders is vanaf wanneer peuterbed gebruiken? Je baby blijft niet altijd klein. Zodra de babyfase voorbij is, gaat je dreumes steeds meer bewegen. Je hebt het er maar druk mee, want je peuter gaat op ontdekkingstocht. Kruipt daarom overal op en onder en vindt alle spullen in huis ontzettend interessant.

Je komt er ook achter dat het ledikant eigenlijk niet meer voldoet. Je kind klimt misschien al tekens uit zijn of haar bedje of geeft zelf al aan dat het bedje niet meer prettig ligt. Wellicht is er een nieuw gezinslid op komst en wil je het ledikant ‘vrij’ maken. Of de baby ledikant is gewoonweg te klein. Dit zijn allemaal tekenen dat het tijd is om over te stappen van ledikant naar peuterbed. Dit is rond de leeftijd van 2 tot 2,5 jaar, dan heeft jouw kindje meer slaapruimte nodig.

Rond deze leeftijd ontwikkelt jouw peuter bovendien een eigen willetje. En dat vraagt om nodige oplettendheid van jou als ouder. In de peutertijd komt het ook geregeld voor dat jouw kindje niet wil slapen. Het hoort allemaal bij het groter worden. Een fijne slaapomgeving draagt vervolgens bij aan het slaapcomfort van jouw peuter. Dit kan je bereiken door een peuterbed hout te kopen en de peuterkamer een metamorfose te geven.

Houten peuterbed uitzoeken

Wanneer je op zoek gaat naar een houten peuterbed, kom je er achter dat er heel veel soorten zijn. Een zwart of wit peuterbed, met of zonder lades of een laag bed met een huisje erop gebouwd.

Eén ding hebben alle peuterbedden met elkaar gemeen; ze zijn allemaal gemaakt van hout. Bovendien hebben ze geen scherpe randen of gevaarlijke uitsteeksel waar jouw peuter zich aan kan bezeren. Een houten peuterbed welke op poten staat is voorzien van een bedhekje, zodat je kind niet uit bed kan rollen. Is het hout geverfd? Dan is er altijd loodvrije verf gebruikt op waterbasis.

Wat zijn de meeste voorkomende houten peuterbedden?

 • Laag bedhuisje: een peuterbed huisje staat laag bij de grond. Daarboven op zit een frame gebouwd in de vorm van een huisje. Er zijn ook peuterbedden met een dakje, welke je kindje geborgenheid geven. Met een tipi bedhuis is het kamperen in de slaapkamer, wat je kindje een fijn knus gevoel geeft. Het voordeel van een laag bedhuisje is dat deze laag bij de grond is, waarbij de ouders zich geen zorgen hoeven te maken dat jullie kindje uit bed valt.
 • Een peuterbed zwart of wit: deze peuterbedden staan op pootjes en zijn voorzien van een bedhekje, zodat je kind niet uit bed kan rollen. De zijkanten hebben spijlen en de voor- en achterkant zijn voorzien van een houten plaat of houten spijlen. Deze houten peuterbedden zijn geverfd in de kleur zwart of wit, waarbij de verf een loodvrije afwerking heeft.
 • Peuterbed met lade: Een peuterbed met lade staat op vier poten en heeft onder het bed een enkele of dubbele lade. Dit geeft je extra opbergruimte, waar je vervolgens van alles in kwijt kan. Zoals speelgoed, schoon beddengoed of kleding. Zeker in een kleine peuterkamer is een bed met lade ideaal.
 • Een peuterbed hout: Een peuterbed is altijd gemaakt van hout. Maar met een peuterbed hout wordt bedoeld een bed van 140x70cm waarbij je de houtnerven ziet. En is vrijwel altijd gemaakt van massief hout. Een houten peuterbed heeft dus echt een natuurlijke uitstraling. Het hout is gelakt, ofwel met blanke lak of bijvoorbeeld met witte lak. Bij een peuter bed wit hout zie je de het hout materiaal door de witte lak heen. Dit geeft een prachtig natuurlijk resultaat.
 • Peuterbed auto: Dit coole peuterbed in de vorm van een auto is een echte blikvanger en maakt bedtijd net wat stoerder. Een raceautobed is natuurlijk zeer geschikt voor jongens, maar uiteraard ook voor meisjes. Let wel, als je kindje plots geen auto-fan meer is maar van dieren houdt, wordt hij misschien minder enthousiast om ’s avonds zijn peuterbed auto in te kruipen.

Wat maakt een peuterbed hout naturel bijzonder?

Ouders zijn dol op een peuterbed hout naturel, evenals de peuter zelf natuurlijk. Wat maakt dit model zo bijzonder? Een peuterbed hout naturel is vrijwel altijd gemaakt van massief hout. Door de prachtige naturel houtnerf past dit bedje in iedere peuterkamer. Combineer het bed met bijvoorbeeld houten speelgoedkisten, een boekenkast of kinderstoel gemaakt van hetzelfde materiaal. Waardoor je een prachtige en stijlvolle kinderkamer creëert.

Een leuke eyecatcher is om de spijlen van een peuterbed hout naturel een witte coating te geven. Door te kiezen voor een naturel peuterbed hout kan je alle kanten op qua inrichting van de kamer. Diverse thema’s zijn hier bij uit te voeren, zoals safari, prinsessen, jungle, sport, voetbal en noem maar op.

Jouw peuter slaapt in dit kinderbed vanaf een leeftijd van 2 jaar tot 6 jaar ongeveer. Mocht je kindje in de tussentijd een andere inrichting van zijn kamer wensen? Dan is een houten peuterbed ideaal, want de houtkleur past overal bij. Je hoeft dus geen nieuw peuter bed te kopen. Dit is bijvoorbeeld anders als je een peuterbed auto hout koopt. Deze vorm is nu eenmaal in een auto. Daarom is een hout peuterbed naturel ideaal.

Waar op letten bij overgang naar peuterbed?

Het is bijna zover; je peuter gaat in zijn of haar peuterbed slapen. Maar voordat je dit doet, zijn er nog een paar zaken waar je op moet letten. Een peuterbed is open en laag bij de grond, dus de kans bestaat dat je peuter ’s nachts besluit op avontuur te gaan. Want hij of zij kan nu immers zelf uit bed kruipen.

Zorg dat de peuterkamer veilig is door:

 • Stopcontacten te beveiligen.
 • Loshangende kabels vast te maken of weg te stoppen (denk ook aan touwtjes van rolgordijnen).
 • Rondslingerende spullen van de grond te halen, zoals speelgoed. Kan je mooi opruimen in de lades van het peuterbed.
 • Meubels tegen de muur te bevestigen, zodat ze niet kunnen omvallen als je peuter er aan trekt.
 • Breekbare spullen uit handbereik te houden.
 • De sleutel uit het sleutelgat te halen, zodat je kleine avonturier zichzelf niet per ongeluk kan insluiten.
 • Een veiligheidshekje bij de trap te plaatsen.

Jonge kinderen bewegen veel in hun slaap. Ze zijn gewend vrijuit te kunnen rollen in hun peuterbed hout. Heeft je peuterbed geen ingebouwd valhekje? Koop dan een bedhekje, welke je aan het peuter bed monteert. Uit voorzorg kan je ook een dikke deken of een extra matras op de grond naast het bedje leggen. Mocht je nog vragen hebben over de verschillende houten peuterbedden, dan kan je altijd contact met Peuterbedden.com opnemen.